Bolchrysant in pot

Bolchrysant in pot

Deze bolchrysanten in hangpot stralen maandenlang met verschillende kleuren bloemen

Bolchrysanten ‘Skyfall’ Carnaval zijn schitterende herfstbloeiers. De bolle struikjes zijn maandenlang letterlijk overdekt met bloemen. De cultivarnaam ‘Skyfall’ betekent ‘sterrenregen’ en daar doen deze planten ook echt aan denken. Ze bloeien letterlijk overdekt door een overweldigende stroom aan kleine bloempjes. Een bloemenstroom die pas ophoudt als de vorst er een eind aan maakt. Tot die tijd ontstaan er onafgebroken massa’s nieuwe bloemknopjes. De aanduiding Carnaval betekent dat het geheel is samengesteld uit drie planten in één pot – zogenaamde ‘toeven’ – die in verschillende kleuren bloeien. Die planten groeien samen in een grote hangpot met een potdoorsnee van liefst 25 cm. Inclusief pot zijn deze planten 40 tot 50 cm hoog en de omvang van de bloeiende bol is 50-60 cm of meer. Pure kwekerskwaliteit! Hang de pot niet te hoog. Door de Carnaval-samenstelling is de ‘plantenbol’ iets meer afgeplat dan bij één enkele plant in een pot . Het is mooi als je er een beetje op kunt kijken in plaats van alleen maar er tegenaan. Je kunt de bloeiende pot daarom ook gewoon op een zonnige plek neerzetten als je geen geschikte ophangplek hebt. Dat kan heel goed met kweekpot en al in een sierpot. Dan staat je ‘sterrenregen’ ook steviger.

Bolchrysanten zijn ook altijd uiterst welkom als cadeau. Met zo’n plant kun je bij iedereen aankomen. Zelfs bij bloemenliefhebbers zonder groene vingers, want de verzorging is kinderlijk eenvoudig. Van een bolchrysant heb je echt maandenlang plezier. Bij GroenRijk is keuze te over, maar ´Skyfall’ Carnaval is wel een heel mooie!

Al duizenden jaren uiterst geliefd

500 jaar voor onze jaartelling werden er in China al chrysanten geteeld (vooral witte en goudgele). Meer dan 1000 jaar later ook in Japan. De Japanners zijn al uitgebreid chrysanten gaan selecteren en veredelen. Pas sinds de 17e eeuw werden ze in Europa bekend en begon ook daar de teelt. Vooral in Engeland en Frankrijk werd het meteen een geliefde bloem. In Nederland zijn ze vanaf het einde van 18e eeuw in productie. Tegenwoordig worden chrysanten overal ter wereld in gigantische verscheidenheid geteeld. Een heel groot teeltgebied ligt in Maleisië in de Cameron Highlands (op ongeveer drie uur rijden van Kuala Lumpur) waar het klimaat ideaal is voor de chrysantenteelt. De meeste daar geteelde (snij)chrysanten worden naar China en Japan geëxporteerd.

Chrysanthemum werd deels Dendranthema

Sinds het (over)grote geslacht Chrysanthemum werd opgedeeld in een aantal aparte geslachten, behoren bolchrysanten tot het geslacht Dendranthema. Ze vormen daarin een eigen soort: Dendranthema indicum en daarvan bestaat weer een enorme groep kweekvormen, de Dendranthema Indicum Groep waar ook ‘Skyfall’ toe behoort.

Uiterst eenvoudige verzorging

Een bolchrysant hangt of staat graag op een lichte plek buiten. Voeding geven mag je vergeten. Controleer wel regelmatig even of de potgrond nog vochtig is, ook tijdens regenachtig weer. Dat klinkt misschien gek, maar vaak is de buitenste bloemenlaag zo vol en gesloten dat regenwater langs de buitenkant van die bloemenbol wegstroomt en dus niet in de pot bij de wortels terecht komt. Dan kan de plant dus alsnog verdrogen en dat moet je voorkomen. Geef daarom altijd water op de potgrond en niet op de bloemen. Te veel koude regen of gietwater op de bloemen kan de bloemen laten ‘smetten’. Ze kunnen dan verbruinen. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloempjes.

Ze willen graag licht en niet te koud staan

Dat is eigenlijk vreemd, want bolchrysanten zijn zogenaamde kortedagplanten. Ze bloeien als de dagen korter worden, dus in de herfst als er iedere dag iets minder licht is. Bolchrysanten kunnen niet tegen vorst. Zelfs temperaturen dicht bij het vriespunt vinden ze al heel vervelend. Zet ze dus tijdelijk even binnen op een koele, lichte plek binnen als er lage temperaturen of nachtvorst zijn voorspeld. Dan heb je nog veel langer plezier van je planten dan je anders al zou hebben. Een temperatuur binnen van zo’n 15 °C is prima. De planten bloeien dan gewoon door. Bolchrysanten zijn in principe vaste planten, maar het is heel lastig om ze goed de winter door te krijgen. Daarom worden ze eenjarig gekweekt. Bovendien zullen ze in een volgend jaar minder goed bloeien. GroenRijk adviseert dan ook om van je planten te genieten zolang ze bloeien (de komende maanden dus!) en volgend jaar gewoon nieuwe te kopen.

Chrysanten zijn in Oost-Azië heilige bloemen

De naam chrysant betekent ‘goud-bloem’. In China (ook Japan, Korea, Nepal, Tibet, Bhutan en enkele delen van India) zijn het heilige bloemen die bij allerlei ceremonieën worden gebruikt. Zulke heilige bloemen hebben vaak bijzondere eigenschappen. De geur verdrijft insecten. De sappen werken sterk antiseptisch (ontsmettend). In Oost-Azië wordt de chrysant als een van de geneeskrachtigste kruiden beschouwd die de natuur daar heeft opgeleverd. Hij geldt er bovendien (misschien juist daarom) als symbool voor (en het wensen van) een lang leven.. Wat kun je nu mooier geven (of krijgen) dan zo’n cadeau!

TIP: In China worden chrysantenbloemen ook gegeten, vooral heel lichtgeel en wit bloeiende rassen heten heel gezond te zijn. Er wordt zelfs wijn van gemaakt. Aangetoond is dat sommige soorten anti-tumor- en anti-HIV-stoffen bevatten. Van andere worden ook de bladeren als groente gegeten, met name als iets bitter smakende wokgroenten.

In kort bestek

Chrysanten zijn al enkele duizenden jaren in cultuur. Een van de mooiste vormen van deze rijke herfstbloeier is de bolchrysant ‘Skyfall’ Carnaval die met drie kleuren bloeit.. GroenRijk biedt deze planten nu in een hangpot (Ø 25 cm) aan. De planten bloeien maandenlang enorm rijk door (in feite tot de vorst er een eind aan maakt). De verzorging is uiterst eenvoudig: zorg voor een zonnige plek en laat de potgrond niet uitdrogen. Haal regelmatig de uitgebloeide bloempjes weg en bescherm je bolchrysant ook tegen koude regen. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Beter leven met gezond groen

Kamerplanten zijn natuurlijke sfeermakers en sommigen hebben iets extra’s. Luchtzuiverende planten leveren namelijk een positieve bijdrage aan elke leefruimte. Dat ervaar je fysiek en mentaal. Wonen, werken, slapen en relaxen… het gaat allemaal beter met gezond groen. Luchtzuiverende kamerplanten hebben het meeste effect in de periode oktober tot en met maart. De meeste mensen houden dan ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten waardoor er beduidend minder g...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

 

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen...

Lees meer...
Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...