Zuid-Amerikaans ‘Carnaval’ met de Portulaca

Zuid-Amerikaans ‘Carnaval’ met de Portulaca

De vurige bloemetjes van de Portulaca zijn niet te stuiten. Ze vlammen maar door. Van mei tot in de herfst is het feest in je tuin of op je balkon.

Warmbloedige vetplant

In het warme Zuid-Amerikaanse klimaat groeien de weelderige Portulaca vetplantjes als onkruid. Ze slaan goed water op in hun vlezige blaadjes en kunnen de droogte daardoor prima verdragen. Ze gaan dicht in de avond en ontwaken overdag. In Nederland kennen we vooral de gekweekte Portulaca grandiflora ‘Carnaval’, een bekende gangmaker in tuinen en op balkons. Met een mix van roze, rode, gele en soms ook oranje en witte bloemen spettert hij je tegemoet. De Portulaca is ook bekend onder de naam portulak en is een familielid van de eetbare postelein.

Tropische verrassing

De Portulaca is een laagblijvend vetplantje van ongeveer 20 tot 30 cm hoog. Met de lange stelen en kleine bloemetjes is hij uitermate geschikt om in een hangpot te plaatsen en zo je tuin of balkon wat pit te geven. Met de kant-en-klare hangpotten met Portulaca’s van GroenRijk kun je makkelijk aan de slag. Je vindt er gegarandeerd een prima plek voor aan een schutting, een muur of naast de deur. Portulaca’s doen het ook goed in een rotstuin of een border, langs de randen van een pad, in plantenbakken of in een tafelschaal.

Makkelijk type

Portulaca’s zijn makkelijke planten. De gekweekte soorten doen het prima in ons klimaat. Dankzij de vochtopslag in hun blaadjes houden ze het langer vol zonder vers water dan andere langbloeiende zomerplanten. Ze kunnen zelfs wel een droogteperiode aan tijdens je vakantie! Geef de hangpot wel even water voor je weggaat. Er bestaan allerlei Portulaca-soorten die prachtig met elkaar, of met andere eenjarige zomerbloeiers, mixen. Zo zijn er Portulaca’s met stengels in een beetje rode of grijze kleuren en met dubbele- of juist enkele bloemen. 

Laat de Portulaca schitteren!

Met deze tips houden Portulaca’s hun zomerfeest zo lang mogelijk vol:

  • Geef de vetplantjes een warme, zonnige plek.
  • Pluk steeds uitgebloeide bloemetjes weg.
  • Zorg dat overtollig water kan weglopen door gaten onderin de pot.
  • Voeg eens in de 14 dagen vloeibare meststof voor eenjarige kuipplanten aan het water toe.
  • Voorkom verslappende stengels en giet alleen water op de aarde en niet op de plant.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...