Kerstster: Woonplant van de maand december

Kerstster: Woonplant van de maand december

Wat aan de kerstster het eerste opvalt, zijn de prachtig gekleurde bladeren. Die worden vaak aangezien voor de bloemen, maar staan als schutbladeren in een stervorm om de daadwerkelijke bloemen, die klein en geel in het hartje staan. Bekend is de klassieke rode Kerstster, maar trending voor december 2019 zijn moderne pastelkleuren zoals zalm, roze, lemon en abrikoos. Het is een instant sfeerbrenger voor de feestdagen én daarna, want deze winterbloeier biedt meteen een kleurrijk begin van 2020.

Herkomst

Kerstster (de botanische naam is Euphorbia pulcherrima, maar de plant is ook bekend als Poinsettia) komt uit Mexico en Midden-Amerika waar hij groeit als kruidachtige struik die wel 4 meter hoog kan worden. De plant bloeit buiten van november tot februari en in de zomer is de struik kaal. De plant werd door de Azteken als heilig beschouwd, ze noemden hem Cuitla-xochitl.

Kerstster

Kerstster is een ‘korte dag plant’ waarvan het stervormige scherm kleurt wanneer de dagen korter worden, wat mooi samenvalt met de kerstperiode op het noordelijk halfrond. Het assortiment wordt steeds groter en kerstster wordt aangeboden van mini en stamplant tot hangplant en struikvorm. De hoofdkleuren zijn rood en wit, sterk in opkomst zijn nieuwe kleuren als lila, zalm, crème en tweekleurige kerststerren. De schermen worden ook vaker versierd met glitter, verfstof of andere decoratieve behandelingen. Door de aansprekende schutbladeren geeft de plant ongekende sfeerverhogende mogelijkheden voor de feestdagen.

Verzorgingstips

  • Kerstster staat graag licht, zonder felle zon.
  • De kluit mag altijd licht vochtig zijn.
  • De plant kan niet tegen tocht of heel warme plekken, zoals boven de verwarming of pal naast een knapperend haardvuur.
  • Elke twee weken wat plantenvoeding wordt gewaardeerd.
  • Wordt het blad van je Kerstster geel en valt het af? Zet de plant dan op een koelere en lichtere plaats en verhoog de luchtvochtigheid, daar knapt hij van op.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...
De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...