Bijen in je tuin

Bijen in je tuin

Iedereen kent de honingbij, maar in Nederland zijn nog honderden soorten wilde bijen. De bij heeft extra aandacht nodig. In ons tuincentrum in Zevenaar kunt u meer leren over deze bijen en hoe u ze kunt helpen. Eerder vertelden we u al wat de beste planten zijn waar bijen op af komen, maar er is meer nodig om de bijen goed te kunnen helpen.

Help de bij

De wilde bijen hebben het moeilijk de laatste jaren. Dit heeft verschillende redenen; voedseltekort, te weinig nestgelegenheid en parasieten. Hierdoor zijn er steeds minder bijen en dat is een groot probleem. Vele groente- en fruitsoorten die wij eten kunnen niet groeien zonder bestuiving, welke gebeurt door bijen. U begrijpt dus dat het verdwijnen van de bijen een groot probleem is. Daarom brengen wij deze bijzondere en belangrijke beestjes onder de aandacht worden gebracht.  

Wat kunt u doen?

  • Zorg voor voldoende voedsel voor bijen. We hebben u al verteld welke planten bijen aantrekken, maar er zijn nog wat dingen waar u op kunt letten. Kies het liefst voor planten die ook in het wild in Nederland en Belgie voorkomen en vermijd planten met dubbele bloemen. Deze zijn vaak speciaal gekweekt en tijdens dit proces is nectar productie er vaak uitgeselecteerd. Bijen hebben dan niet zo veel aan de bloemen. Daarnaast kunt u ook kiezen voor planten die extra stuifmeel produceren, zoals bijvoorbeeld composieten.
  • Vermijd chemische bestrijdingsmiddelen. Veel chemische bestrijdingsmiddelen zijn niet alleen schadelijk voor ongewenste beestjes, maar ook voor de bij. De kans is in ieder geval groot dat ze planten die zijn behandeld met deze middelen zullen vermijden. Probeer dan ook zo veel mogelijk te kiezen voor natuurlijke bestrijdingsmiddelen.
  • Zorg voor nestgelegenheid in uw tuin. Zonder nestgelegenheid kunnen de bijen hun eitjes niet leggen om zich voor te planten. Met een bijenhotel kunt u ervoor zorgen dat de bijen een plek hebben om een nest te maken.

Kom inspiratie opdoen

Kom langs in ons tuincentrum in Zevenaar om inspiratie op te doen! 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...
De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...
Bosviolen blijven maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het bosviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner en verfijnder dan...

Lees meer...