Bijen in je tuin

Bijen in je tuin

Iedereen kent de honingbij, maar in Nederland zijn nog honderden soorten wilde bijen. De bij heeft extra aandacht nodig. In ons tuincentrum in Zevenaar kunt u meer leren over deze bijen en hoe u ze kunt helpen. Eerder vertelden we u al wat de beste planten zijn waar bijen op af komen, maar er is meer nodig om de bijen goed te kunnen helpen.

Help de bij

De wilde bijen hebben het moeilijk de laatste jaren. Dit heeft verschillende redenen; voedseltekort, te weinig nestgelegenheid en parasieten. Hierdoor zijn er steeds minder bijen en dat is een groot probleem. Vele groente- en fruitsoorten die wij eten kunnen niet groeien zonder bestuiving, welke gebeurt door bijen. U begrijpt dus dat het verdwijnen van de bijen een groot probleem is. Daarom brengen wij deze bijzondere en belangrijke beestjes onder de aandacht worden gebracht.  

Wat kunt u doen?

  • Zorg voor voldoende voedsel voor bijen. We hebben u al verteld welke planten bijen aantrekken, maar er zijn nog wat dingen waar u op kunt letten. Kies het liefst voor planten die ook in het wild in Nederland en Belgie voorkomen en vermijd planten met dubbele bloemen. Deze zijn vaak speciaal gekweekt en tijdens dit proces is nectar productie er vaak uitgeselecteerd. Bijen hebben dan niet zo veel aan de bloemen. Daarnaast kunt u ook kiezen voor planten die extra stuifmeel produceren, zoals bijvoorbeeld composieten.
  • Vermijd chemische bestrijdingsmiddelen. Veel chemische bestrijdingsmiddelen zijn niet alleen schadelijk voor ongewenste beestjes, maar ook voor de bij. De kans is in ieder geval groot dat ze planten die zijn behandeld met deze middelen zullen vermijden. Probeer dan ook zo veel mogelijk te kiezen voor natuurlijke bestrijdingsmiddelen.
  • Zorg voor nestgelegenheid in uw tuin. Zonder nestgelegenheid kunnen de bijen hun eitjes niet leggen om zich voor te planten. Met een bijenhotel kunt u ervoor zorgen dat de bijen een plek hebben om een nest te maken.

Kom inspiratie opdoen

Kom langs in ons tuincentrum in Zevenaar om inspiratie op te doen! 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vroeg voorjaar met narcissen

Aan het einde van de winter haal je met de gele trompetjes van de Narcissus 'Tête-à-tête' het voorjaar alvast in huis. Zo hoef je niet lang te wachten om mooie, bloeiende narcissen te zien. GroenRijk verkoopt deze Narcissus 'Tête-à-tête' al in pot.

 

Hoofd in de wolken

De 'Tête-à-tête' is een narcis van ongeveer 15 tot 20 cm hoog met aan iedere stengel twee tot drie trompetjes. Je kunt wekenlang van dit zonnetje in huis g...

Lees meer...
Wat maakt mij éxtra mooi?

Medinilla’s, ofwel trosboemen zijn volgens ons al op zijn mooist. Maar een lichte douche geeft haar wel extra energie. Geregeld lichte nevel verlengt de bloei-periode, die toch al bijzonder lang is. Twee maanden lukt bij iedereen wel en zelfs vijf maanden is geen uitzondering. Die bloeitijd – november tot februari – is echt een sensatie. Per stengel piepen er wel honderden knalroze bloemetjes onder de schutbladen vandaan.

 

Medin...

Lees meer...
Primula, de vroege vogel in de tuin

De bloemstengels van de Primula acaulis lijken enigszins op sleutels. Tenminste als je een sleutel met de baard in de lucht steekt. Dat is één verklaring voor de naam Sleutelbloem. Ook is er de legende die verhaalt over Petrus. Zittend bij de hemelpoort zou hij in het lentezonnetje zijn weggedommeld. Zijn sleutelbos zou daarbij uit zijn handen zijn gegleden. En op de plek waar de sleutelbos de grond raakte ontloken schitterende goudgele bloemen. Maar wat het...

Lees meer...