Bijen in je tuin

Bijen in je tuin

Iedereen kent de honingbij, maar in Nederland zijn nog honderden soorten wilde bijen. De bij heeft extra aandacht nodig. In ons tuincentrum in Zevenaar kunt u meer leren over deze bijen en hoe u ze kunt helpen. Eerder vertelden we u al wat de beste planten zijn waar bijen op af komen, maar er is meer nodig om de bijen goed te kunnen helpen.

Help de bij

De wilde bijen hebben het moeilijk de laatste jaren. Dit heeft verschillende redenen; voedseltekort, te weinig nestgelegenheid en parasieten. Hierdoor zijn er steeds minder bijen en dat is een groot probleem. Vele groente- en fruitsoorten die wij eten kunnen niet groeien zonder bestuiving, welke gebeurt door bijen. U begrijpt dus dat het verdwijnen van de bijen een groot probleem is. Daarom brengen wij deze bijzondere en belangrijke beestjes onder de aandacht worden gebracht.  

Wat kunt u doen?

  • Zorg voor voldoende voedsel voor bijen. We hebben u al verteld welke planten bijen aantrekken, maar er zijn nog wat dingen waar u op kunt letten. Kies het liefst voor planten die ook in het wild in Nederland en Belgie voorkomen en vermijd planten met dubbele bloemen. Deze zijn vaak speciaal gekweekt en tijdens dit proces is nectar productie er vaak uitgeselecteerd. Bijen hebben dan niet zo veel aan de bloemen. Daarnaast kunt u ook kiezen voor planten die extra stuifmeel produceren, zoals bijvoorbeeld composieten.
  • Vermijd chemische bestrijdingsmiddelen. Veel chemische bestrijdingsmiddelen zijn niet alleen schadelijk voor ongewenste beestjes, maar ook voor de bij. De kans is in ieder geval groot dat ze planten die zijn behandeld met deze middelen zullen vermijden. Probeer dan ook zo veel mogelijk te kiezen voor natuurlijke bestrijdingsmiddelen.
  • Zorg voor nestgelegenheid in uw tuin. Zonder nestgelegenheid kunnen de bijen hun eitjes niet leggen om zich voor te planten. Met een bijenhotel kunt u ervoor zorgen dat de bijen een plek hebben om een nest te maken.

Kom inspiratie opdoen

Kom langs in ons tuincentrum in Zevenaar om inspiratie op te doen! 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
Hibiscus Suniq XXL: extreme eyecatcher

Extreem grote tropisch ogende bloemen sieren de Hibiscus Suniq XXL vanaf half juli. Deze kleurige heester is een absoluut pronkstuk in je tuin en staat perfect in een bak of pot op je terras.

Gigantische bloemen

Oorspronkelijk komt de Hibiscus overal in de wereld in zowel tropische als subtropische streken voor. Vooral bekend zijn de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik en natuurlijk de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensi...

Lees meer...
Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...