Vogels tellen op Nationale Vogeltelling dag!

Vogels tellen op Nationale Vogeltelling dag!

In het weekend van 28 en 29 januari wordt in Nederland weer de Nationale Tuinvogeltelling gehouden, een initiatief van de Vogelbescherming. In België vindt gelijktijdig Het Grote Vogeltelweekend plaats, op initiatief van Natuurpunt. Hoe meer mensen hieraan meedoen, hoe meer inzicht de Vogelbescherming en Natuurpunt krijgen over de stand van de verschillende soorten tuinvogels in Nederland en België. Het is leuk en leerzaam om te doen en je hoeft er maar een half uurtje voor uit te trekken.

Beschutting en voedsel

In de winter valt er in de tuin doorgaans weinig te beleven. Op het gefladder en gekwetter van allerlei vogels na dan. Want juist in de winter zoeken vogels beschutting en voedsel in onze tuinen. Daarom vindt de oproep om tuinvogels te tellen altijd in januari plaats. In 2016 werd in Nederland – net als het jaar ervoor – de huismus het meest gespot, gevolgd door de koolmees en de merel. De top drie in België was bijna hetzelfde, alleen werd daar de vink vaker geteld dan de merel.

Doe mee!

Meedoen is heel makkelijk. Tel op zaterdag 28 of zondag 29 januari een half uur lang de vogels in de tuin of op het balkon. Vogels die overvliegen tellen niet mee. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijkertijd hebt gezien. Dus als je eerst twee koolmezen telt en even later zitten er vijf tegelijk, noteer dan ‘vijf koolmezen’. Je kunt je telling doorgeven via de speciale app ‘Tuinvogels’ (te downloaden via google play en de iTunes appstore) en via de websites www.tuinvogeltelling.nl en vogelweekend.natuurpunt.be.

Tips

  • Vogels zijn ’s ochtends vroeg het meest actief, dan heb je dus de meeste kans op een enerverend half uurtje tellen en noteren.
  • Zijn er zo veel vogels tegelijk dat je ze niet goed kunt tellen? Maak er een foto van met je smartphone.
  • Heb je moeite met het herkennen van bepaalde vogels? Kijk bij ‘Tuinvogels’ op www.tuinvogeltelling.nl voor duidelijke afbeeldingen van de vijfentwintig meest voorkomende vogels.
  • Lok vogels naar je tuin (en help ze de winter door) met vetbollen en goed gevulde voersilo’s en -tafels. In ons tuincentrum in Zevenaar vind je alle benodigdheden, van speciale (zoutloze) vogelpindakaas tot pindaslingers en strooivoer.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Portulaca in hangpot: een waterval aan zomerse kleuren

De dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur, zijn er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan. 

 

Feestelijke aankleding 

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenw...

Lees meer...
De vrolijke verleiding van Dahlia

Een kleurige mix van Dahlia’s geeft je tuin of balkon maandenlang een vrolijke sfeer. Kies uit allerlei kleuren en maten die prachtig met elkaar en met andere planten combineren. Ze staan bovendien prachtig in een vaas. 

Beauties

De Dahlia-familie is zeer uitgebreid. Er bestaan meer dan 20.000 gekweekte soorten die zijn voortgekomen uit Mexicaanse kruidachtige wilde Dahlia’s. Terwijl dahlia’s eerst werden gekweekt voor de eetbar...

Lees meer...
De exotische liefde van de Agapanthus 'Amourette'

De lange, ranke Agapanthus 'Amourette', met een halve bol vol verfijnde bloemen, lijkt stiekem te zijn ontsnapt uit een exotische tuin voor een liefdesavontuur in Nederland. Zo lang de zomerzon schijnt, is zij helemaal de jouwe.  

 

Afrikaanse lelie

De Agapanthus africanus of Afrikaanse lelie heeft enorm charisma en betovert iedere tuin of balkon. De  felblauwe of stralend witte bloemen staan als een uitwaaieren...

Lees meer...