Digitalis 'Pink Panther': een roze powerplant

Digitalis 'Pink Panther': een roze powerplant

Hij is net zo roze als de panter uit de gelijknamige tekenfilm en bloeit eindeloos: de Digitalis purpurea 'Pink Panther'. De plant heeft bovendien een wild dierenprintje in zijn roze kelken. Deze fleurige aandachtstrekker is een nieuwe veredeling van het tweejarige vingerhoedskruid.

 

Wildebras

De Latijnse benaming Digitalis betekent hetzelfde als de Nederlandse naam vingerhoedskruid en verwijst naar de dopvormige bloemen. Deze  tweejarige plant met een roze tot rozepaarse kleur haalt makkelijk een hoogte van één meter of meer en komt op veel plekken in Europa en Noord-Afrika in het wild voor. Hij zaait zich erg gemakkelijk uit. Gewoon vingerhoedskruid groeit ook op moeilijke plekken, op ruig terrein of in de schaduw onder bomen en struiken. Voor je het weet staat je tuin er vol mee. Maar dat geldt niet voor de 'Pink Panther'!

 

Eindeloos

De Digitalis purpurea 'Pink Panther' is een meerjarige veredelde plant die zich niet uitzaait. De kleur roze is intens en binnen in de kelken vind je een stippenpatroon in ‘panterprint’. Dit vingerhoedskruid groeit bossig met veel scheuten vol bloemen die eindeloos bloeien, van juni tot wel in oktober. Bijen en hommels zijn gek op de stengels vol bloemen die 50 tot 90 cm hoog worden. De 'Pink Panther' kan ook nog eens goed tegen droogte en regen, groeit zowel in de zon als de schaduw en staat erg mooi in een natuurlijke, duurzame tuin.

 

Getemd wild

De 'Pink Panther' kan veel aan en houdt stand op allerlei plekken. Toch is het handig om het volgende te weten:

  • Deze plant groeit overal, maar bloeit in de schaduw wat minder uitbundig dan in de zon. 
  • Bij lange droogte heeft hij wel wat extra water nodig. Geef niet steeds een beetje, maar af en toe veel tegelijk. Zo wordt de plant wordt niet lui en wortelt diep.
  • Als je de 'Pink Panther' in goede waterdoorlatende grond zet, komt hij niet snel in een plas te staan.
  • Bijmesten is niet nodig.
  • Pak de 'Pink Panther' het beste met handschoenen aan. Hij is namelijk giftig.

 

Medicijn

Vroeger werd vingerhoedskruid, vanwege de stof digoxine, ook als medicijn gebruikt. Het verbetert de pompfunctie van het hart en verlaagt het aantal slagen als het hart te snel klopt. Tegenwoordig wordt digoxine synthetisch vervaardigd en is vingerhoedskruid gewoon een prachtige aanwinst voor je tuin!

 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...