Plant je tuin in het najaar

Plant je tuin in het najaar

In het najaar kun je niet alleen prima voorjaarsbollen planten maar juist ook bomen, heesters en heel veel andere vaste planten. Als je nu nog even lekker de tuin aanpakt, geniet je in het voorjaar extra vroeg van al je werk.

Prima planttijd

Na de zomer is de grond in je tuin nog best warm waardoor nieuwe, winterharde planten goed kunnen aarden en de wortels zich alvast gaan ontwikkelen voordat de winter begint. Bovendien krijgen je nieuwe planten in de herfst meestal voldoende regenwater, waardoor de bodem vrijwel altijd vochtig genoeg is en je er zelf weinig omkijken naar hebt. Je planten starten hierdoor in de lente gelijk met een goede, gezonde groeivoorsprong en maken ook vroeger blad en bloemen aan. Eenjarige planten en vorstgevoelige planten, zoals palmbomen en kleine olijfbomen, plant je uiteraard pas in het voorjaar als er geen kans meer is op nachtvorst.

Bomen en struiken in rust

Vooral bomen en heesters vinden het fijn om al in het najaar in de volle grond te staan. Als het blad van de takken is gevallen, zijn de planten in rust; dat is een ideaal moment om ze te verplanten. Als je een hele haag wilt aanplanten, zoals een taxus- laurier-, of beukhaag doe je dat dus ook het liefst in de herfst.

Veel vroegbloeiers

Wanneer je al snel in het voorjaar wilt genieten van een uitbundige tuin, is het een goed idee om juist in de herfst al vroegbloeiende planten in de grond te zetten. Kies bijvoorbeeld voor camelia (Camelia japonica), schoenlappersplant (Bergenia), toverhazelaar (Hamamelis), longkruid (Pulmonaria) en wildemanskruid (Pulsatilla). Zet verschillende vroegbloeiers bij elkaar voor het mooiste resultaat en vul het eventueel ook al in de herfst aan met siergrassen, zoals zwierig lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides),  en wintergroene klimplanten, zoals klimop (Hedera) of Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides). Niet alleen in de lente, maar ook al in de wintermaanden komen ze mooi uit in je tuin.

Levendige laatbloeiers

Wil je ook gelijk in het najaar een volle tuin creëren? Tover hem dan met een paar laatbloeiende planten om tot een bloeiend en kleurrijk geheel. Plant daarvoor juist herfstbloeiers met warme kleuren, zoals herfstaster (Aster), herfstanemoon (Anemone) en natuurlijk struikheide (Calluna vulgaris).

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vogelvoerhanger: Help vogels in de winter

Merels, meesjes, mussen en roodborstjes kunnen je hulp goed gebruiken in de winter. Zoeken naar voedsel kost veel energie en in de koude wintermaanden kan het voor vogels moeilijk zijn om voldoende voedsel te vinden. Gelukkig kunnen we hen een handje helpen door ze bij te voeren. Verder hebben we nog meer tips om in de herfst én in de winter van je vogelrijke tuin te genieten!

Pinda’s

Pinda's moeten een hoog oliegehalte hebben. Hoe m...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

 

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoa...

Lees meer...
Winterheide: Erica darleyensis

Erica darleyensis kan bijna alles aan. Na een strenge winter komt hij weer mals en groen onder de sneeuw vandaan en in een tropische zomer blijft hij fier overeind. De Erica darleyensis van GroenRijk bloeit vrijwel de hele winter tot en met het vroege voorjaar. Qua grondsoort is Erica – in tegenstelling tot zijn familieleden – nauwelijks kieskeurig. Kortom: de robuuste bodembedekker die tegen een stootje kan.

 

Erica: meisje, pla...

Lees meer...