Geranium vol kleur en geur

Geranium vol kleur en geur

Vanaf eind april begint een nieuw bloeiseizoen voor de geranium. Deze vrolijke zomerbloeier zorgt tot diep in het najaar voor kleur en geur op het balkon of terras. Ze zijn zeer geschikt om in potten en bakken te planten.

Kleur en geur
Geranium (botanische naam: Pelargonium) is een van de populairste planten voor op balkon of terras. Dat komt niet alleen door het gevarieerde kleurenpalet, ook de verschillende bloeiwijzen en de frisse, fruitige geur maakt de zomerbloeier haast onweerstaanbaar. En de verzorging is eenvoudig. Behalve witte, roze, rode en paarse geraniums zijn tegenwoordig ook meerkleurige soorten verkrijgbaar. Behalve de bekende Franse geranium (P. grandiflorum) zijn er onder meer ook hangende (P. peltatum) en zogenoemde ‘staande’ soorten (P. zonale). Ze zijn allemaal rijkbloeiend, behalve de geurgeranium. Die heeft mooi frisgroen blad en verspreidt een heerlijk parfum variërend van citroen- tot appelgeur!

Zomercombinaties
Voor wie maximaal wil genieten van een bloemrijk balkon of terras… geraniums zijn ideaal. Je kunt uiteraard een pot vullen met alleen witte geraniums, maar zet ook eens verschillende soorten en kleuren door of bij elkaar voor een extra zomers effect. Geranium kun je bovendien uitstekend combineren met andere zomerbloeiers zoals Verbena, Petunia en Salie.

Creatief
Heb je een klein balkonnetje of geen plek voor een grote bak op het terras? Ga dan verticaal tuinieren. Geraniums zijn prachtig in potten of manden aan de muur en een afgedankte stellingkast tover je zo om tot een fleurige ‘flat’ vol geraniums. Maximaal genieten op een minimale oppervlakte! Autobanden versleten? Geef ze een tweede leven als hangende ‘bloemband’ aan een muur of schutting. Een laag potgrond erin en planten maar. Liever geen zwarte band? Geef ‘m dan een likje verf!

Verzorging
Om te genieten van een rijke en langdurige bloei heb je gelukkig geen groene vingers nodig. Drie eenvoudige tips:
- Geef regelmatig water. Als de potgrond licht vochtig aanvoelt, is het prima!
- Voeg eens per twee weken (vloeibare) plantenvoeding toe aan het gietwater. Er zijn ook langwerkende voedingskegels die je in de grond kunt stoppen. Dan hoef je het hele bloeiseizoen geen voeding meer te geven.
- Haal de uitgebloeide bloemetjes steeds weg. De geranium maakt dan snel nieuwe knoppen en je zult zien dat je dan geniet van een rijke bloei (tot diep in het najaar).

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...