Plant je tuin in het najaar

Plant je tuin in het najaar

In het najaar kun je niet alleen prima voorjaarsbollen planten maar juist ook bomen, heesters en heel veel andere vaste planten. Als je nu nog even lekker de tuin aanpakt, geniet je in het voorjaar extra vroeg van al je werk.

Prima planttijd

Na de zomer is de grond in je tuin nog best warm waardoor nieuwe, winterharde planten goed kunnen aarden en de wortels zich alvast gaan ontwikkelen voordat de winter begint. Bovendien krijgen je nieuwe planten in de herfst meestal voldoende regenwater, waardoor de bodem vrijwel altijd vochtig genoeg is en je er zelf weinig omkijken naar hebt. Je planten starten hierdoor in de lente gelijk met een goede, gezonde groeivoorsprong en maken ook vroeger blad en bloemen aan. Eenjarige planten en vorstgevoelige planten, zoals palmbomen en kleine olijfbomen, plant je uiteraard pas in het voorjaar als er geen kans meer is op nachtvorst.

Bomen en struiken in rust

Vooral bomen en heesters vinden het fijn om al in het najaar in de volle grond te staan. Als het blad van de takken is gevallen, zijn de planten in rust; dat is een ideaal moment om ze te verplanten. Als je een hele haag wilt aanplanten, zoals een taxus- laurier-, of beukhaag doe je dat dus ook het liefst in de herfst.

Veel vroegbloeiers

Wanneer je al snel in het voorjaar wilt genieten van een uitbundige tuin, is het een goed idee om juist in de herfst al vroegbloeiende planten in de grond te zetten. Kies bijvoorbeeld voor camelia (Camelia japonica), schoenlappersplant (Bergenia), toverhazelaar (Hamamelis), longkruid (Pulmonaria) en wildemanskruid (Pulsatilla). Zet verschillende vroegbloeiers bij elkaar voor het mooiste resultaat en vul het eventueel ook al in de herfst aan met siergrassen, zoals zwierig lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides),  en wintergroene klimplanten, zoals klimop (Hedera) of Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides). Niet alleen in de lente, maar ook al in de wintermaanden komen ze mooi uit in je tuin.

Levendige laatbloeiers

Wil je ook gelijk in het najaar een volle tuin creëren? Tover hem dan met een paar laatbloeiende planten om tot een bloeiend en kleurrijk geheel. Plant daarvoor juist herfstbloeiers met warme kleuren, zoals herfstaster (Aster), herfstanemoon (Anemone) en natuurlijk struikheide (Calluna vulgaris).

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...