Struikheide

Struikheide

Ja, de Garden Girls® struikheide is een groep bijzondere, winter-groene heideplanten die enorm lang bloeien

Calluna is de bekende struikheide (ook bezemheide genoemd; Calluna vulgaris) die in augustus de heidevelden paars kleurt. Het zijn planten voor enigszins vochtige, maar wel goed gedraineerde (dus niet te lang natte), zure grond. Maar er is met de struikheide die GroenRijk nu aanbiedt, iets bijzonders aan de hand. De Calluna vulgaris Garden Girls® zijn namelijk geen gewone bloeiers, maar KNOPBLOEIERS. Die zijn net zo mooi, maar ze bloeien enorm veel langer door. Garden Girls® is geen cultivarnaam, maar een gedeponeerd handelsmerk of merknaam. Het gaat om een hele serie planten die allemaal meisjesnamen als cultivarnaam dragen. Vandaar die naam Garden Girls® of eigenlijk Gardengirls®, want zo – als één woord – is deze groep heideplanten wettelijk gedeponeerd. Het zijn stuk voor stuk sterke prachtplanten. Er zijn inmiddels meer dan 60 verschillende ‘tuinmeisjes’. GroenRijk biedt daaruit nu een royale keuze aan. Heel interessant door de grote kleurverschillen! Als je rijkbloeiende, kleurrijke najaarsbloeiers zoekt, zijn Gardengirls® ideaal! 

Waarom knopbloeiers  zo speciaal zijn
Knopbloeiers zijn planten waarbij de bloemknoppen tijdens de bloei niet helemaal opengaan, terwijl ze evenveel kleur geven als bloemen die wel helemaal open gaan. Dat verschijnsel komt in de natuur spontaan en regelmatig voor, maar vooral bij heideplanten. Het is een mutatie waar de planten niets aan hebben, want de bestuivende insecten kunnen hun werk niet doen. De bloemen zullen dan ook nooit zaad kunnen vormen. In de natuur sterven zulke knopbloeiers dan ook vanzelf weer uit. Het grote voordeel voor ons is dat de planten toch hopen dat er wel wordt bestoven. Ze blijven daarom veel langer doorbloeien dan normaal. Toen de kwekers dat in de gaten kregen, zijn ze dergelijke planten via stek gaan veredelen en vermeerderen. Dat is bijvoorbeeld het levenswerk van de man die de Gardengirls® heeft ontwikkeld, de Duitse heideplantenkweker Kurt Kramer. Hij had al een hele serie knopbloeiers met verschillende bloemkleuren – en allemaal meisjesnamen – ontwikkeld toen hij in 1997 bedacht dat het voor de Europese en zelfs wereldwijde handel veel makkelijker was om ze allemaal als ‘tuinmeisjes’ (Gardengirls®) aan te bieden. Dat is sinds die tijd met groot succes gebeurd. Kramer heeft daarnaast met dezelfde planten nog andere series ontwikkeld. Als hij twee verschillend gekleurde knopbloeiers in één pot kweekt, worden die als Twingirls® aangeboden, staan er drie bij elkaar in een pot, dan zijn het Triogirls® geworden. Er zijn inmiddels zelfs Quattro-Girls® (exact zo geschreven). Al die kweekvormen en hun namen zijn wettelijk door het kwekersrecht beschermd. Herr Kramer werkt bij de verdere ontwikkeling van zijn ‘Girls’ nauw samen met diverse andere gerenommeerde heideplantenkwekers in binnen- en buitenland, die nieuwe cultivars onder dezelfde overkoepelende namen in de markt mogen zetten. 

Een greep uit de meer dan 60 cultivars uit de Gardengirls®-serie
Om aan te tonen dat het echt alleen om ‘meisjes’ gaat: ‘Alicia’ (wit, aug.-nov.); ‘Amethyst’ (purperrood, aug.-jan.); ‘Anette’(roze; aug.-nov.); ‘Aphrodite’ (rood; aug.-jan.); ‘Athene’ (dieprood); ‘Bettina’ (wit, grote knoppen, grijsgroen blad); ‘Bonita’ (purperrood); ‘Emma’ (wit); ‘Lena’ (lilaroze); ‘Lilli’ (purperrood); ‘Lisbeth’ (violet); ‘Melanie’ (wit, aug.-nov.); ‘Sandy’ (zuiverwit,  aug.-nov., geel blad); ‘Theresa’ (roze, aug.-nov., geel blad). Fantastische kleuren, volkomen winterhard. De laatbloeiende rassen bloeien tot in de winter (januari). De meeste rassen bloeien vanaf augustus.

Goed bestand tegen slecht weer
De knopbloeiende Gardengirls® trekken zich weinig aan van slecht weer. Vooral in de late herfst (november-december) kan het buiten echt guur zijn: koude, striemende regen, hagel, sneeuw, mist en nachtvorsten zijn dan heel gewoon. Je moet er als plant maar tegen kunnen!  Gardengirls® zijn er tegen bestand. Ook als je ze in potten hebt geplant.

De verzorging
Plant ze in zure grond. Heb je dat niet in je tuin, koop dan speciale heideplantengrond (GroenRijk heeft het) en plant ze daar in. Gardengirls® en andere heideplanten kunnen namelijk niet tegen kalk in de grond. Je kunt ook een flinke hoeveelheid tuinturf door je tuingrond mengen. Dat verzuurt ook. Als er vrij veel kalk in de grond zit, kunnen heideplanten moeilijk voedsel opnemen. Je ziet de planten dan achteruit gaan. Plant je de Gardengirls® in potten, zorg dan dat daar een drainagegat in zit. Snoei de planten in maart. Je kunt er gewoon afsnoeien wat er het jaar ervoor is bijgegroeid. Niet dieper snoeien. Vanuit het kale hout lopen de takjes namelijk niet meer uit. Geef na de snoeibeurt een goede basisbemesting met kalkvrije, organische mest (bijv. gedroogde koemest). Zorg dat de grond waarin je Gardengirls® groeien, nooit helemaal uitdroogt. De grond moet wel goed doorlatend zijn. Te lang nat is ook niet goed. Als er vrij lang plassen op de grond blijven staan, moet je daar wat aan doen (vraag advies bij GroenRijk).

TIP: Deze planten zijn prachtig te combineren met andere planten die zure grond vragen, zoals Rhododendron, dopheide (Erica), Ierse heide (Daboecia), lepelboom (Kalmia), Pieris, blauw schapengras (Festuca), kleine coniferen, brem (Cytisus) enz. Er is bij GroenRijk genoeg om uit te kiezen. Vraag advies als je niet weet wat geschikt is.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...