Bromelia

Bromelia

De bromelia in Big Bag is puur, rustiek, natuurlijk. Helemaal jouw stijl!

Steeds meer plantenliefhebbers kiezen heel bewust voor eerlijk en onopgesmukt echt. Zeker ook in hun interieur. Laat maar zien hoe je bent. Is het werkelijk wat het lijkt, dan is het goed. Hout is hout, graniet is graniet, beton is beton. Ook een plant moet helemaal zichzelf kunnen zijn. Zonder tierelantijnen. Een kamerplant hoeft niet per se in een potje te staan. Dat kan op duizend andere manieren. Wat dat betreft is er grote vrijheid. Die hoef je alleen maar te pakken. GroenRijk doet je deze week een voorstel. Kom kijken hoe het met planten anders kan. Er staat een rijk aanbod bromelia´s op je te wachten: prachtige planten uit de serie Bromelia Green Rituals. Alleen die naam al heeft iets ‘oers’, iets geheimzinnig echts, iets eerlijks. En de Big Bags waarin de planten groeien, laten dat ook zien. Zo’n kleurrijke plant in die leuke plunjebaalachtige Big Bag misstaat nergens, maar trekt wel de aandacht omdat hij net even anders is. Verrassend en toch helmaal niet opdringerig. Hij is er gewoon en de bromelia van je keuze doet het er fantastisch in. Daar is geen potje voor nodig.

De familie van de bromelia’s

De bromelia-achtigen of Bromeliaceae vormen een enorme plantenfamilie met talrijke geslachten uit tropische en subtropische gebieden.  Het zijn meestal rozetvormende planten – ze vormen een bladerkrans – en ze zijn van veel andere bloeiende en zaadvormende planten te onderscheiden door hun mogelijkheid om voedingsstoffen en water niet alleen via hun wortels, maar ook (of soms zelfs alleen) via hun bladeren op te nemen. Die bladeren zijn vaak prachtig gekleurd of getekend en de planten bloeien altijd in bijzondere vormen. Er zijn – net zoals bij de orchideeën – epifytische bromelia-achtigen (die op bomen groeien) en terrestrische soorten (die met hun wortels in de volle grond groeien. Ook zijn er soorten die met hun wortels in rotsspleten groeien, de zogenaamde lithofyten. En alweer net zoals de orchideeën vormen ze een heel jonge plantenfamilie die zich tot een enorme vormenrijkdom heeft ontwikkeld. Ze zijn pas 65 miljoen jaar geleden ontstaan. Het zijn dus in de evolutie van het leven op onze planeet heel moderne planten. Het heeft geen zin om hier op al die vormen in te gaan, maar om je een idee van hun verscheidenheid te geven, volgen hierna enkele geslachten waarvan je bij GroenRijk vaak wel planten kunt vinden of die je wel kent. In alfabetische volgorde:  Aechmea, Ananas, Billbergia, Cryptanthus, Dyckia, Guzmania, Neoregelia, Nidularium, Tillandsia, Vriesea. Er is ook het geslacht Bromelia dat zijn naam heeft gegeven aan de hele familie.

Geen bladstengels

Bromelia-achtigen hebben geen bladstengels, maar ze vormen een rozet van lancet- of zwaardvormige, soms aan de randen gestekelde bladeren. Bij sommige geslachten vormt zo’n bladerrozet een koker waarin de plant in de natuur regenwater vasthoudt. Ideaal in droge perioden en helemaal als je op een boomtak groeit en je je wortels alleen maar gebruikt om je aan zo’n tak vast te houden. Want – opnieuw net zoals orchideeën – epifytische bromelia’s tasten hun gastheer niet aan, ze verzamelen zelf hun voedsel uit lucht en regenwater. Leuk om te weten: sommige epifytische soorten gaan via hun wortels wel voedsel uit de grond halen als ze daarin groeien. De kwekers/telers maken daar vaak dankbaar gebruik van. Bij veel soorten zijn de bladeren bedekt met kleine schubben die helpen om vocht en voedsel uit lucht en water te halen. Zelfs zijn er soorten die de stoffen opnemen die vrij komen uit insecten die in het water in de bladerkoker verdrinken. Bromelia’s maken niet zelf vloeistoffen aan die die lijkjes ontbinden, zoals echte vleesetende planten wel doen.

De bloei

Diverse bromelia-achtigen kunnen in bijna ieder seizoen bloeien. De bloemen zijn vaak heel opvallend met heldere kleuren. Vaak staan er minstens zo sterk gekleurde (meestal rode of roze) schutbladen omheen. De bloemen kunnen millimeterklein zijn, andere bloeien aan stengels die wel 10 m hoog zijn. Er is geen andere plantenfamilie met zo’n variatie aan bloeiwijzen. En als we het over kleuren hebben: groen, paars, rood, geel, wit, crème en roze zijn rijk vertegenwoordigd. Voor de kwekers is dat ideaal. Hun kleurenpalet om mee te ‘spelen’ is bijna oeverloos. De planten bloeien overigens niet zo lang –  dan moet je aan een aantal weken denken – waarna ze langzaam verwelken. Maar ook dat stadium is vaak heel mooi. Op één uitzondering na – het geslacht Dyckia – sterft een bladrozet bij bromelia’s na de bloei langzaam af, maar dat duurt maanden. In die tijd vormen ze nieuwe zijscheuten, die kunnen worden afgenomen om apart te worden uitgeplant om een nieuwe cyclus te beginnen. Bij grotere soorten – die weinig worden geteeld; je vindt ze vooral in de natuur – kan het soms wel 20 jaar duren voor ze gaan bloeien. De soorten die GroenRijk nu in de Big Bags aanbiedt, bloeien meestal al en vertonen maximaal kleur. Prachtige planten!

Verzorging

Zet je bromelia in zijn Big Bag op een lichte plek in huis, maar ’s zomers niet in fel zonlicht. ’s Winters verdragen de planten wel direct zonlicht. Als de dagen in het najaar korter worden, stoppen de meeste soorten met groeien en gaan ze een rustperiode in. Zorg dan dat de temperatuur niet onder 13 °C zakt. Normaal verdragen de planten gewone kamertemperaturen (18-22 °C) prima. Maar besproei het blad wel regelmatig om de luchtvochtigheid op peil te houden. ’s Zomers tijdens een zacht regenbuitje buiten zetten is prima. Na afloop wel de Big Bag afdrogen! Zorg dat bij kokerbromelia’s de koker steeds met water is gevuld. Laat de grond in de Big Bag tussen twee gietbeurten wat opdrogen, voor je opnieuw – heel matig – water geeft. ’s Winters net genoeg water geven om de kluit niet helemaal te laten uitdrogen. Geef tijdens de groeiperiode regelmatig sterk verdunde plantenvoeding in het gietwater.

TIP: Gebruik voor het water geven liefst regenwater of onthard water. Dat voorkomt dat er lelijke kalkvlekken op je planten ontstaan.

In kort bestek

Nu bij GroenRijk: Bromelia Green Rituals, niet in een potje maar in Big Bags. Diverse soorten met allerlei prachtige kleuren in hun bladeren en bloemen. Pure planten: rustiek, eerlijk en natuurlijk. Fantastisch om te hebben, geweldig om te krijgen. Helemaal jouw stijl! Deze bromelia’s zijn makkelijk te verzorgen. Ze vragen weinig en geven veel. Echt planten van deze tijd!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Beter leven met gezond groen

Kamerplanten zijn natuurlijke sfeermakers en sommigen hebben iets extra’s. Luchtzuiverende planten leveren namelijk een positieve bijdrage aan elke leefruimte. Dat ervaar je fysiek en mentaal. Wonen, werken, slapen en relaxen… het gaat allemaal beter met gezond groen. Luchtzuiverende kamerplanten hebben het meeste effect in de periode oktober tot en met maart. De meeste mensen houden dan ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten waardoor er beduidend minder g...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

 

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen...

Lees meer...
Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...