Mandevilla

Mandevilla

Deze Mandevilla ‘Diamantina’ Topaze Vermillion is een helderrood bloeiende klimplant die graag op een warme plaats in een ruime pot tegen een klimsteun groeit

Deze week staan bij GroenRijk schitterende, exotische klimplanten uit Zuid-Amerika in de schijnwerpers.  Planten die daar in de natuur tot wel 4 à 5 m hoog in de bomen kunnen klimmen. Als kuipplant op het terras en zoals je ze nu bij GroenRijk kunt kopen – tegen een klimpiramide in pot gekweekt – blijven ze een stuk lager. Het gaat om de  Mandevilla ‘Diamantina’ Topaze Vermillion, een al in 2012 geïntroduceerde, sterk verbeterde Mandevilla-cultivar die jarenlang maar beperkt verkrijgbaar was.  Een exotische plant die van vroeg in de zomer tot ver in het najaar bloeit met schitterende, grote, zacht geurende, prachtig helderrode trompetbloemen met een warm geel hart. Deze klimplant  is ’s winters makkelijk (vorstvrij) over te houden en zal na iedere winter weer geweldig gaan bloeien.

Mandevilla’s behoren samen met o.a. de Dipladenia’s tot een groep klimheesters die op enkele plaatsen in de tropische bergwouden van Brazilië, Argentinië, Bolivia en Peru voorkomt. De verschillen zijn zo klein dat de diverse soorten alleen door experts te onderscheiden zijn. Daardoor ontstaat er vaak verwarring tussen. De enige echte Mandevilla is Mandevilla laxa  uit Argentinië en Bolivia, die – verrassend genoeg – ook wel Chileense jasmijn wordt genoemd. Daar bestaan inmiddels enkele cultivars van, maar de afkomst qua soort is daarbij lang niet altijd duidelijk. Heel wat cultivars die Mandevilla worden genoemd, zijn eigenlijk Dipladenia’s, wat een veel groter geslacht is met meer soorten. Veel Dipladenia-cultivars bloeien in allerlei tinten tussen zuiver wit, roze en warmrood. Van binnen zijn de bloemen soms geel tot geelroze. Dat laatste geldt ook voor Mandevilla ‘Diamantina’ Topaze Vermillion, hoewel dat geen Dipladenia is. Al deze bloemkleuren zijn perfect om mee te combineren, maar onze Topaze Vermillion springt er qua helderheid van de warme kleur echt uit. Het is een aandachttrekker die een opvallende plek op je balkon of terras verdient.. Er bestaat ook een Mandevilla ‘Diamantina White’ die zuiverwit bloeit, maar vrij zeldzaam is. Mandevilla ‘Diamantina’ is inmiddels namelijk uitgegroeid tot een hele groep cultivars die qua vorm en grootte verschillen en verschillende bloeikleuren hebben. Deze planten vertakken zich beter dan de Dipladenia’s (vaak cultivars van Dipladenia sanderi) en blijven beter op kleur.

Schitterende klimheesters

De warmrode, trompetvormige bloemen van Dipladenia ‘Diamantina’ Topaze Vermillion doen aan die van de oleander denken. De grote bladeren (met een duidelijke middennerf ) zijn prachtig, zacht glanzend en donkergroen. Na de bloei verschijnen bij de planten in de natuur van de Zuid-Amerikaanse oerwouden sigaarvormige vruchten aan de planten. Bij de gekweekte planten gebeurt dat zelden. Maar dan weet je dat het wel kan (als de bloemen toevallig door een of ander insect worden bestoven).

Verzorging

Mandevilla’s hebben net zoals Dipladenia’s een klimsteun nodig waar ze tegenaan moeten worden geleid. Geef je Mandevilla ‘Diamantina’ Topaze Vermillion voldoende ruimte, dan bloeit hij rijker. In de zomer (vanaf half mei) staat hij liefst buiten op een zonnige tot licht beschaduwde plek. Geef regelmatig water (de potkluit niet laten uitdrogen), maar zorg wel dat overtollig water kan weglopen. Deze planten houden niet van ‘natte voeten’. Geef eens per veertien dagen plantenvoeding in het gietwater. Als in het najaar de buitentemperatuur onder 10 °C zakt, de plant binnen zetten. Grote kans dat hij dan nog steeds bloeit. Laat hem op een lichte, vorstvrije plek overwinteren bij temperaturen tussen 10 en 16 °C. Deze groenblijver moet je ook ’s winters (matig) water blijven geven. In het voorjaar de buigzame, slappe scheuten inkorten voor hij weer naar buiten gaat. Even opletten tijdens het snoeien: het melksap uit de plant kan huidirritaties geven. Eventueel ook in het voorjaar verpotten in een iets grotere pot met wat verse, voedzame kuipplantengrond om de oude kluit heen. Mandevilla’s zijn planten waar je jarenlang plezier van hebt! GroenRijk heeft alles wat je voor hun verzorging nodig hebt.

Nog even over de naamgeving

Mandevilla is een vernoeming van de Britse diplomaat Henry Mandeville (1773-1861). ‘Diamantina’ is een geregistreerde Amerikaanse handelsnaam voor een aantal Mandevilla-cultivars. Met de naam die achter dat ‘Diamantina’ wordt aangegeven, wordt iets over vorm en kleur vastgelegd.

TIP: De Mandevilla waarvan de cultivar ‘Diamantina’ Topaze Vermillion afstamt, komt  oorspronkelijk uit hoger gelegen gebieden in Argentinië en Bolivia en is daardoor robuuster dan veel soorten die uit de hitte van het tropische regenwoud afkomstig zijn.

In kort bestek

Mandevilla ‘Diamantina’Topaze Vermillion’ is een exotische, schitterend bloeiende, groenblijvende  klimheester. Een afstammeling van planten uit hoger gelegen gebieden in Zuid-Amerika. De grote rode trompetbloemen verschijnen van de vroege zomer tot de late herfst. Ze kunnen zacht geuren. Je kunt deze planten gemakkelijk koel en licht vorstvrij laten overwinteren. Je zult er jarenlang plezier van hebben. Nu bij Groenrijk met klimsteun in pot gekweekt te koop.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Beter leven met gezond groen

Kamerplanten zijn natuurlijke sfeermakers en sommigen hebben iets extra’s. Luchtzuiverende planten leveren namelijk een positieve bijdrage aan elke leefruimte. Dat ervaar je fysiek en mentaal. Wonen, werken, slapen en relaxen… het gaat allemaal beter met gezond groen. Luchtzuiverende kamerplanten hebben het meeste effect in de periode oktober tot en met maart. De meeste mensen houden dan ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten waardoor er beduidend minder g...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

 

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen...

Lees meer...
Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...