Dé trends voor binnen- en buitenshuis

Benieuwd naar dé trends van 2018 rondom al het groen binnen- en buitenshuis? Tuinbranche Nederland, Branchevereniging VHG, iBulb en Bloemenbureau Holland werkten samen met trendwatcher Aafje Nijman en stelden voor 2018 drie stijltrends vast. Dus wil je dit voorjaar de tuin aanpakken, groen in huis halen of eens wat anders doen met bloemen, maar weet je nog niet in welke stijl? Lees dan vooral snel verder en ontdek welke stijl jouw favoriet is! Grote kans dat je in iedere trend wel iets ziet dat je aanspreekt, want de trends zijn gebaseerd op ontwikkelingen in onze samenleving. 

Trend 1: Punk Rebooted

In de trend Punk Rebooted draait het om vrijheid en macht. Door de verschuiving van macht op kleine en grote schaal komt ons gevoel voor vrijheid in de knel. Dit uiten we door een opstandige houding aan te nemen waarin we vooral alles juist zelf willen bepalen. Dat zie je terug in deze trend waarin harde materialen en kleuren te zien zijn. Binnenshuis krijgen bloemen en planten een stoere look door het gebruik van scherpe vormen en industriële materialen. Er gelden geen regels, combineer verschillende soorten materialen, kleuren en soorten groen. Maak jouw creatie geheel eigen! Ook in de tuin laat deze trend zich zien. Met stukken waarin je de natuur juist haar gang laat gaan en stukken waarin je juist precies het groen plaatst zoals jij dat wil. Het creëert een enigszins rommelige en tegelijkertijd ontspannen sfeer. 

Vormen

De vormen die bij deze trend passen zijn ruw, ruig, grillig, scherp en puntig. 

Kleuren

Het kleurengebruik is zeer contrastrijk. Er wordt veel gebruik gemaakt van zwart, rood, wit en grijs. Groen, beige en huidskleur zorgen voor contrast en hebben een verzachtend effect op de harde kleuren. 

Materialen

De materialen zijn stoer, industrieel en ongepolijst. Ze worden in willekeurige combinaties gebruikt. 

Dessins

Dessins die bij deze stijl passen zijn industrieel en luxe. Zoals marmerdessins of bewerkingen als krassen, schrijven, symbolieken en vlek- en spatdessins. 

Trend 2: Re-assemble

De trend re-assemble draait om combineren. Net als in onze diverse maatschappij waarin er tegenwoordig ontzettend veel mogelijk is. Het vrij kunnen combineren geeft een gevoel van flexibiliteit. Verschillende vormen, kleuren en materialen worden door elkaar gebruikt in deze trend. Deze stijl straalt vrolijkheid uit en je mag er al je creativiteit in kwijt! Binnenshuis leidt dat tot een ongedwongen en speels gebruik van bloemen en planten. Er is veel ruimte en frisheid in terug te zien. Buitenshuis worden ook speels verschillende vormen en kleuren gecombineerd. De tuin is een luchtig geheel met een flexibele uitstraling.  

Vormen

Vormen worden in deze stijltrend willekeurig gebruikt. Vaak lijkt het geheel net een collage. 

Kleuren

De kleuren zijn wederom divers. Van felle kleuren tot aan pastel. Het zijn vrolijke kleuren met een zachte uitstraling. 

Materialen 

Qua materiaal vind je zowel nieuwe als gerecyclede materialen in deze stijl. Je ziet er ook veel natuurlijke materialen in terug.

Dessins

Ook voor de dessins geldt dat er van alles mogelijk is. De verschillende dessins worden veelal ook gecombineerd met elkaar. 

Trend 3: Romance 3.0

De derde en laatste trend is Romance 3.0. Ontstaan vanuit de alsmaar groeiende welvaart en tegelijkertijd groeiende digitale bubbel waarin we leven. We voelen ons een met de rest van de wereld en daardoor krachtig. Dit zie je terug in deze stijl door het gebruik van luxe materialen, volle vormen en intense kleuren. De bloemen en planten binnenshuis zijn niet alleen vol van kleur maar ook in hoeveelheid. In de tuin zie je veel bloeien en ook hier zijn de vormen vol en krachtig. 

Vormen

Vormen in deze trend zijn krachtig, rond en vol. 

Kleuren

De kleuren zijn divers, van lichtere kleuren tot donkere kleuren. De kleur paars zie je veel terug. 

Materialen

Er worden veel luxe materialen gebruikt, zoals fluweel en marmer. Vaak worden materialen ook bewerkt, bijvoorbeeld geverfd. 

Dessins

Dessins bevatten vaak bloemen of dieren(huiden) en ook de dessins worden vaak nog bewerkt.

Welke stijltrend past bij jou? 

Nu je weet welke groentrends er in 2018 verwacht worden, kun je bepalen welke stijltrend jou aanspreekt en aan de slag om jouw interieur en/of tuin aan te sluiten op de nieuwste trends! 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Verse overvloed met de Italiaanse kruiden

Met verse kruiden wordt je keukenkunst gegarandeerd verfijnder. GroenRijk verkoopt een Italiaanse mix van rozemarijn, salie, tijm en lavendel die een geraffineerde smaak geven aan gerechten. Bovendien staan de plantjes mooi in potten in de keuken of op een eigen plek in de tuin.

 

Mediterrane smaakmakers

Met wat verse rozemarijn, tijm, salie en lavendel in je gerechten wordt je in een handomdraai een keukenmaestro. Deze k...

Lees meer...
Vroeg voorjaar met narcissen

Aan het einde van de winter haal je met de gele trompetjes van de Narcissus 'Tête-à-tête' het voorjaar alvast in huis. Zo hoef je niet lang te wachten om mooie, bloeiende narcissen te zien. GroenRijk verkoopt deze Narcissus 'Tête-à-tête' al in pot.

 

Hoofd in de wolken

De 'Tête-à-tête' is een narcis van ongeveer 15 tot 20 cm hoog met aan iedere stengel twee tot drie trompetjes. Je kunt wekenlang van dit zonnetje in huis g...

Lees meer...
Wat maakt mij éxtra mooi?

Medinilla’s, ofwel trosboemen zijn volgens ons al op zijn mooist. Maar een lichte douche geeft haar wel extra energie. Geregeld lichte nevel verlengt de bloei-periode, die toch al bijzonder lang is. Twee maanden lukt bij iedereen wel en zelfs vijf maanden is geen uitzondering. Die bloeitijd – november tot februari – is echt een sensatie. Per stengel piepen er wel honderden knalroze bloemetjes onder de schutbladen vandaan.

 

Medin...

Lees meer...