Geranium

Geranium

Ja, deze geranium is een makkelijke plant die graag in de zon staat.

De zogenaamde opgaand groeiende geraniums (Pelargonium Zonale Groep) zijn struikgeraniums. Dus geraniums die niet hangen, maar waarvan de takken omhoog groeien. Een van de beste rassenseries van die Zonale-geraniums van dit moment is de Savannah Serie. Deze rijkbloeiende zonliefhebbers zijn een verbetering van de ‘gewone’ Zonale-geraniums met relatief grotere bloemen en een niet alleen opgaande, maar tegelijk ook spreidende groeivorm. Ze verrassen je met een uitermate rijke bloei van het voorjaar tot in de herfst. Geraniums om echt van te genieten!

Savannah-geraniums hebben wat grotere bloemen die licht geuren (een kruidige geur!) en ze hebben middelfijne, altijdgroene bladeren met heel gevarieerde, geschulpte randen. Die zijn zacht, donzig behaard. Heel mooi! Bij de meeste rassen in deze serie is het blad niet alleen groen, maar vertoont het ook een warme, bruine, variabele tekening. De planten zijn niet alleen mooi in de tuin of in potten of bakken op het balkon, maar de bloemen doen het ook heel goed als snijbloemen op de vaas. Ze verschijnen in forse trossen aan stengels die boven het blad uitsteken. Er kunnen daarna vruchten verschijnen, maar die hebben weinig sierwaarde en zijn vrij onopvallend. Het is beter om die vruchten – als ze verschijnen – te verwijderen, omdat de planten anders meer energie in de zaadvorming stoppen dan in nieuwe bloei.

Combineren
Savannah-geraniums zijn heel mooi te combineren met andere zomerbloemen (perkplanten) met grover of juist fijner blad. Dat geeft een mooi effect. Je moet uiteraard ook op bijpassende bloemkleuren letten. Dat kan een soortgelijke tint zijn, dus ton-sur-ton, of juist tegengesteld: dus bijv. rood met blauw. Tegengestelde kleuren geven een fel, zomers, zuidelijk effect. Wit past overal bij en heeft een verzachtend effect. Een bonte verzameling kleuren lijkt er minder bont door te worden.

Het zijn kleine struikjes
In feite zijn Savannah-geraniums struikvormige planten waarvan de voorouders oorspronkelijk uit een warmer klimaat dan het onze komen (Zuid-Afrika). Ze zijn dan ook niet winterhard in onze winters en ze zijn eigenlijk ook niet eenjarig, zoals ze hier wel worden gekweekt. Wie dat wil kan ze overhouden en zelfs goed stekken, maar het bloemrijke resultaat is dan meestal minder dan bij de door de kwekers gecultiveerde exemplaren zoals die nu door GroenRijk worden verkocht. 

Bloemkleuren
Savannah’s zijn er in een hele reeks bloemkleuren: wit, roze, rood, licht zalmkleurig, oranje (o.a. een ‘Coral’ genoemd ras), ook lavendelkleurig en lichtblauw. De planten worden ca. 40 cm hoog en de exemplaren die je bij GroenRijk koopt, zijn gekweekt in potten met een doorsnee van 10,5 cm. Daarin kun je ze laten staan of plant ze over in een grotere pot of bak. Die moet dan wel een diepte van 10-15 cm hebben om de planten voldoende wortelruimte voor verdere uitgroei te bieden.

Eenvoudige verzorging
Savannah-geraniums staan graag licht en zonnig. Midden mei is er meestal weinig kans meer op nachtvorst. Dus de planten kunnen meteen naar buiten als je ze hebt gekocht. Zet of hang ze in hun pot of bak op een plek waar ze minstens vier uur direct zonlicht per dag krijgen. Je kunt ze ook in de volle grond van je tuin planten. Geef vooral planten in potten of bakken regelmatig water. In de tuin droogt de grond minder snel uit dan de potgrond in potten. Daarbij is één ding heel belangrijk – en dat geldt eigenlijk voor alle geraniums (Pelargonium’s): giet liever niet op de planten, maar op de grond in de pot of bak. Om ze goed te laten doorbloeien, kun je eens per veertien dagen wat plantenvoeding in het gietwater doen. Haal ook de uitgebloeide bloemtrossen regelmatig weg. Als er wat blad vergeelt, kun je dat ook het beste weghalen. Dat blad heeft zijn taak er dan opzitten en wordt door de plant afgestoten. Een plant vol groen blad is bovendien veel mooier. Bij Savannah-geraniums blijft het blad mooi vol tot onderaan. De planten groeien vrij snel. Je hebt ze al gauw in hun volle omvang. Ze kunnen uitstekend tegen stadslucht en hebben dus weinig last van luchtvervuiling (door autoverkeer en andere oorzaken). 

TIP
Savannah-geraniums houden niet van langdurig ‘natte voeten’. Zorg dus voor goede drainage in hun pot of bak.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Beter leven met gezond groen

Kamerplanten zijn natuurlijke sfeermakers en sommigen hebben iets extra’s. Luchtzuiverende planten leveren namelijk een positieve bijdrage aan elke leefruimte. Dat ervaar je fysiek en mentaal. Wonen, werken, slapen en relaxen… het gaat allemaal beter met gezond groen. Luchtzuiverende kamerplanten hebben het meeste effect in de periode oktober tot en met maart. De meeste mensen houden dan ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten waardoor er beduidend minder g...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

 

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen...

Lees meer...
Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...