Anthurium

Anthurium

Ja, de Anthurium is een sterk bloeiende plant die symbool staat voor het onbetaalde werk dat mantelzorgers uit liefde doen voor een ander

Bloemen en planten geven betekent iets! Zeker als ze met een speciale bedoeling worden gegeven. Dat geldt helemaal voor de Anthurium. De Anthurium is ieder jaar hét symbool van de mantelzorg. Waarom? Heel eenvoudig: in de bloemen van een Anthurium zie je precies uitgedrukt wat de mantelzorg inhoudt. De bloemen verschijnen aan sterke stelen boven prachtig, hartvormig(!) of pijlvormig, vaak heel mooi getekend blad. Sterk, flexibel en veerkrachtig, net zoals mantelzorgers. Maar het gaat vooral om de bouw van de bloemen. Die bestaan uit een vaak wat gekromde, soms spiraalvormige bloeikolf (daar kun je ouderdom of een leven met problemen in zien) met daar omheen een prachtig gekleurd, beschermend schutblad. Dat is de mantel die afschermt en beschut. Een mooier symbool voor mantelzorg is er bijna niet. Anthurium’s (ze zijn familie van de flamingoplanten) zijn bovendien heel sterk en ze bloeien heel lang. Iedere bloem blijft minstens acht weken mooi. De verzorging is makkelijk.

10 november is het de ‘Dag van de Mantelzorg 2015’!

Wil je jouw waardering voor een speciale mantelzorg(st)er laten zien? Geef een Anthurium!

Anthurium’s kunnen heel verschillend zijn: de glanzende schutbladen kunnen knalrood zijn of wit, roze, zalmkleurig of paarsachtig, groot, uitbundig, of heel bescheiden. Wat je maar het meest passend vindt voor de persoon waarvoor hij is bedoeld. Ook het blad kan heel verschillend zijn: fraai getekend of volgroen. Dat hangt van de soort of het ras af. GroenRijk heeft keuze genoeg. De planten komen allemaal van een Nederlandse topkweker op Anthurium-gebied die al meer dan 25 jaar de meest fantastische planten selecteert en ontwikkelt. Ook dit jaar zijn enkele daarvan speciaal als Mantelzorgplant geselecteerd. Onder andere de Anthurium ‘Nano Red’® (met felrode schutbladen en een rode bloeikolf) en de ‘Princess Amalia Elegance’ (met witte, roze overlopen schutbladen en een iets lichter rode bloeikolf).  Die worden nu tegen een even speciale prijs (€ 5,99) door GroenRijk aangeboden. Ze staan in grote potten met een doorsnee van 14 cm. De genoemde rassen hebben prachtig, volgroen blad. Echt schitterende planten!

Dé Mantelzorgplant
Dit is hét symbool van de ‘Dag van de Mantelzorg’, waarin GroenRijk en de bovengenoemde Anthurium-kweker samenwerken met Mezzo, de landelijke Nederlandse vereniging die opkomt voor iedereen die zorgt voor een ander. Dat kan een familielid zijn, een buurman of -vrouw, een vriend of vriendin of wie ook. Tachtig procent van alle zorg wordt thuis gegeven door meer dan 3 miljoen mantelzorgers en zorgvrijwilligers. Mezzo zorgt voor de belangenbehartiging en ondersteuning van al die mensen en kent en heeft contacten met alle organisaties en overheden op dit gebied.

Verzorging van de Mantelzorg-Anthurium
Anthurium’s zijn van oorsprong tropische planten uit de oerwouden van Zuid-Amerika. Daar heerst wisselende schaduw. Zet daarom ook een Mantelzorg-Anthurium nooit in de volle zon, maar wel op een lichte plek. Bijvoorbeeld in een vensterbank op het noorden, oosten of westen. Geef 1 à 2 keer per week water en eens in de zes weken plantenvoeding. De Anthurium kan met een beetje regelmatige zorg het hele jaar door bloeien. Iedere bloem houdt het wel acht weken vol. De bloemen volgen elkaar op. Het zijn stijlvolle, sterke planten. Gewone huiskamertemperaturen zijn prima. De kweker heeft door de jaren heen zijn planten zo geselecteerd dat ze meer kou kunnen hebben dan de Anthurium’s uit de tropen.

Iets meer over Anthurium’s
In het tropische oerwoud groeien Anthurium’s in de bosbodem of epifytisch op bomen. Ze hebben daarom maar een klein wortelstelsel, eigenlijk een wortelstok waar de bladeren en bloemen rechtstreeks uit opschieten. Er zijn heel wat wilde soorten, maar die worden lang niet allemaal gekweekt. De bekendste (gekweekte) zijn de hybriden uit de Anthurium Andreanum Groep met hart- tot pijlvormige bladeren en die uit de Scherzerianum Groep met smallere lancetvormige bladeren. Beide hebben de bekende, wasachtig glanzende, kleurrijke bloem-schutbladen. Een soort die minder om de bloemen, maar vooral om het prachtige, breed-hartvormige blad wordt gekweekt, is Anthurium crystallinum.

TIP: Planten in huis zijn niet alleen mooi, ze zijn ook gezond. Ook Anthurium’s produceren zuurstof, ze zuiveren de lucht en vormen gezondmakende, kalmerende ionen die ze afstaan aan de lucht in de ruimte waar ze staan. Een Mantelzorg-Anthurium helpt dus zorgen.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...
Struikroos, krachtig bloeiend en geurend

Rosa Tantau Premium is een collectie van unieke rozensoorten die vooral opvallen door een veelheid aan grote, dichtgevulde, sierlijke bloemen die lang doorbloeien en vaak ook nog heerlijk geuren!

 

Op het hoogste niveau

Glanzend donkergroen blad, een mooie, bossige groeiwijze en opvallend veel grote en dichtgevulde bloemen: dat is de Rosa Tantau. Deze bijzondere rozen zijn gekweekt door de wereldberoemde teler Rosen Tanta...

Lees meer...
Portulaca in hangpot: een waterval aan zomerse kleuren

De dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur, zijn er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan. 

 

Feestelijke aankleding 

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenw...

Lees meer...