Woonplant van de maand juni: Cactus

Woonplant van de maand juni: Cactus

Cactus: sterke jongen garandeert jarenlange trouw

Altijd al een stoere levensgezel gezocht die tegen een stootje kan? Die z’n mannetje staat? Een rots in de branding, ongeacht de omstandigheden? De Woonplant van de maand juni biedt het je gegarandeerd. De Cactus oogt misschien wat moeilijk benaderbaar, maar is het ijs gebroken, dan staat hij onvoorwaardelijk voor je klaar.

De Cactus is een echte overlevingskunstenaar. Het zijn zogenaamde succulenten: planten die de eigenschap beheersen om grote hoeveelheden water op te nemen in hun plantenlichaam en wortels en die daar ook op te slaan. Op deze manier kunnen ze extreem lange perioden zonder water doorstaan. Ook de doornen hebben wat dat betreft een functie: ze kunnen dauw absorberen en zo zorgen voor extra vocht.

Sterke jongen
De meeste Cactussen komen oorspronkelijk uit Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Ze komen daar voor in woestijnen en steppen, maar ook op hooggelegen berghellingen, in oerwouden en zelfs tropische regenwouden. Hij is hoe dan ook een meester in het zich aanpassen aan de levensomstandigheden waarmee hij wordt geconfronteerd. De temperatuurverschillen in sommige gebieden waar hij voorkomt, kunnen wel oplopen tot 50 graden (dag-nacht) en zelfs 100 graden (zomer-winter). Sterke jongen die daar tegen kan. De Cactus kan het.

Jarenlange trouw
De Cactus staat dus als geen ander zijn mannetje. En met alle liefde van de wereld is hij ook jouw steun en toeverlaat. Het enige dat hij in ruil daarvoor vraagt, is dat je hem met beleid water geeft. In de zogenaamde rustperiode (november-maart) helemaal geen, of zeer weinig water. Vanaf maart benevelen met een plantenspuit en in de zomerperiode of wanneer er bloemknoppen verschijnen, langzaam wat meer water geven. Bij twijfel geldt: geen water geven. Anders dreigt namelijk rottingsgevaar van de wortels, en daar is de Cactus zeer gevoelig voor. Jarenlange trouw zal je beloning zijn.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...